
- -
- + participanti
- În derulare
Ideea proiectului a pornit de la lipsa unor mecanisme eficiente de susținere a tinerilor din mediul rural la nivelul politicilor de tineret. În general, în mediul rural, numărul programelor educaționale ce urmăresc dezvoltarea elevilor este unul nesemnificativ în raport cu mediul urban. Pregătirea elevilor are de suferit din cauza resurselor educaționale limitate, ceea ce determină tinerii din mediul rural să migreze, pe fondul oportunităților reduse de dezvoltare.
Astfel, tinerii din mediul rural au nevoie de oportunități de dezvoltare personală, profesională și socială, au nevoie de programe educaționale și orientare în carieră, au nevoie de susținere și politici de tineret formulate concret și adaptate nevoilor și problemelor specifice ale acestora, au nevoie să fie sprijiniți și consultați în legătură cu problemele lor, au nevoie de contexte prin care să devină participanți activi în comunitățile lor.
Dacă în mediul urban conceptul de „Capitală de tineret” a stârnit interesul autoritățile publice, se bucură de o reală vizibilitate și reușesc să activeze tinerii, pilotarea unui astfel de program în mediul rural, prin „European Youth Village”, tinerii din patru comunități rurale din România se vor bucura de beneficiile acestui titlu.
Proiectul a început cu o serie de consultări în patru comunități rurale din România (Sascut, Copalnic Mănăștur, Izvoarele și Sînpaul), în vederea dezvoltării strategiei locale de tineret și includerea nevoilor concrete ale acestora în în procesul de implementare al programului pilot „European Youth Village” în comunitățile lor. După consultări, a avut loc o întâlnire de lucru pentru dezvoltarea mecanismelor necesare implementării și monitorizării programului National Youth Village, urmată de o altă întâlnire pentru dezvoltarea strategiilor și calendarului de implementare al programului National Youth Village.
În vara anului 2019 va avea loc primul summit al tinerilor din mediul rural, în care vor fi desemnate următoarele patru comunități rurale din România care vor deține titlul de „Sat European de Tineret”.
Primele patru comunități rurale în care va fi implementat proiectul pilot sunt Sascut (județul Bacău), Izvoarele (județul Prahova), Copalnic Mănăștur (județul Maramureș) și Sînpaul (județul Cluj), care în perioada 05 decembrie 2018 – 04 decembrie 2019 vor purta titlul de „Sat european de tineret”, perioadă în care vor fi organizate diferite evenimente, activități, proiecte pentru tinerii și cu tinerii din aceste comunități.
Proiectul pilot „National Youth Village” este implementat de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare prin Educație, Informare și Susținere – D.E.I.S. (județul Maramureș), Asociația Curba de Cultură (județul Prahova) și Go Free (județul Cluj). Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+, acțiune cheie 3 – Dialog Structurat.