După cum deja știți din articolele anterioare, în perioada 14-30 Octombrie 2021 am participat în Malta în trainingul ETHNIC, o mobilitate a lucrătorilor de tineret în cadrul căreia am dezbătut provocările cu care tinerii refugiați și imigranți se confruntă la nivel local în țarile de ”adopție” și am dezvoltatat competențele necesare pentru a contribui la promovarea incluziunii, toleranței și solidarității tinerilor din comunitățile noastre față de imigranți și refugiați. Una din metodele folosite în cadrul trainingului a fost metoda PHOTOVOICE, prin care participantii au realizat fotografii, cărora le-au atașat mesaje.
Găsiți în continuare câteva din fotografiile realizate de către participanții la mobilitate, dar și mai multe informații despre metoda Photovoice.
Proiectul ETHNIC a fost implementat de catre TDM 2000 Malta, fiind finantat prin programul Erasmus+.
Despre Photovoice:
Ca metodă, Photovoice a fost dezvoltată de către Caroline Wang și Marry Burris de la Universitatea Michigan în Programul „Sănătății Reproductive a femeilor din Yunnan”, China. Photovoice se deosebește de alte metode ale fotografiei participative prin faptul că imaginile realizate trebuie să fie generate de către participanți. Această strategie are rolul de a implica participanții în procesul de generare a datelor.
Photovoice este un demers ce prespune mai multe etape consecutive:
a. Identificarea temei și recrutarea participanților
Dacă Photovoice este ales ca instrument într-un proiect de dezvoltare locală participativă, identificarea temei se realizează tot cu ajutorul cetățenilor, reprezentanți ai grupului țintă sau ai subiectului proiectului/programului. Dacă Photovoice nu este un instrument într-un proiect organizațional, orice cetățean poate iniția un demers de tip photovoice pentru a semnaliza anumite probleme sociale ce afectează colectivitatea, atât timp cât dispune de resursele necesare. După recrutarea participanților, au loc întâlnirile pentru stabilirea subtemelor specifice – idei de fotografii. Organizatorii pot să propună idei de subiecte, însă acestea vor fi discutate în cadrul întâlnirilor.
b. Asigurarea trainingului participanților
Pentru organizarea unui Photovoice este necesară precizarea unor specificități tehnice:
1. Precizarea tipului de cameră folosit și oferit participanților;
2. Pentru fiecare studiu trebuie luate în calcul: costurile aferente, durata proiectului și familiaritatea participanților cu tehnica și aparatura fotografică.
În cazul în care participanții nu sunt familiarizați cu aparatura sau tehnica fotografică, trebuie luat în calcul realizarea unui training. Aparatura oferită trebuie să fie ușor de manipulat de către orice participant. Fiecărui participant trebuie să i se aducă la cunoștință să respecte etica procesului: protecția datelor private, siguranța personală și obținerea datelor valide. Participanții nu sunt simple mijloace pasive de obținere a datelor, ci actori activi care vor genera conținut informațional.
c. Selectarea și analiza fotografiilor
Participanții trebuie să se reunească într-un grup de tip focus-grup pentru a selecta fotografiile ce vor participa mai departe în acțiunea de sensibiliare, atenționare la problema propusă. Selectarea fotografiilor se poate realiza folosind un ghid semistructurat de evaluare sau tehnica dialogului nestructurat. Dialogul activ specific metodei focus-grup prezintă avantajul de a permite contextualizarea fotografiei cât și înregistrarea informațiilor oferite de către fiecare participant
d. Prezentarea rezultatelor și inițiative pentru găsirea rezolvării problemelor semnalizate
Demersul nu își poate atinge scopul dacă rezultatele – fotografiile – nu sunt diseminate: organizarea de expoziții, distribuirea online, distribuirea către mass media.