• -
  • Bacău, România
  • 36+ participanti
  • Finalizat

Proiectul „Arts Included” s-a născut din nevoia voluntarilor organizațiilor partenere și a tinerilor din comunitățile locale ale acestora de a înțelege importanța implicării în lupta împotriva discriminării, marginalizării și discursului instigator la ură, dar și de a participa activ și creativ la promovarea principiilor europene privind toleranța, solidaritatea, diversitatea culturală, egalitatea și non-discriminarea.

Proiectul a urmărit stimularea participării active a tinerilor în promovarea solidarității sociale, toleranței, egalității de șanse, luptei împotriva discriminării, a marginalizării și a discursului instigator la ură.

Activitatea principală a proiectului a fost un schimb de tineri ținut în Băcau, România în perioada 19 – 28 aprilie 2016, la care au participat 36 de tineri și lideri de grup din România, Italia, Polonia, Macedonia și Spania.

Obiectivele schimbului de tineri a fost:

  • Promovarea educației nonformale în proiectele de incluziune socială;
  • Dezvoltarea de competențe cheie în rândul participanților;
  • Incluziunea socială a zece tineri cu oportunități reduse;
  • Dezvoltarea unui instrument vizual pentru promovarea principiilor europene privind solidaritatea, toleranța, egalitatea de șanse și nondiscriminarea între tineri;
  • Evidențierea diversității culturale ca punct de reper pentru dezvoltarea dimensiunii interculturale a participanților;
  • Promovarea incluziunii sociale în rândul participanților.

Sesiunile de lucru, bazate pe metode de educație nonformală, au urmărit dezvoltarea personală. Profesională și socială a participanților, dar mai ales promovarea diversității culturale și a incluziunii sociale.  Metodele de educație nonformală folosite, precum Living statues, storytelling, teatru forum,  paper motion animation, au facilitat schimbul de experiență între participanți.

Schimbul de tineri a avut rezultatele propuse de proiect: cinci articole pe tema discriminării, șase tablouri cu tema „luptei împotriva discriminării”, clipuri de promovare a luptei împotriva discriminării elaborate prin metoda de paper motion animation, o carte cu povești (realizate prin storytelling), două piese de teatru forum și materialele de vizibilitate ale proiectului.

Impactul proiectului poate fi observat atât în rândul participanților la schimbul de tineri, prin dezvoltarea personală, cât și în rândul organizațiilor partenere.

Arts Included a fost implementat în perioada 01 decembrie 2015 – 31 august 2016 prin programul Uniunii Europene, Erasmus+, acțiune cheie 1. Organizațiile partenere ale proiectului au fost:

European Link Center ELC – Macedonia

Jump In Associazone Culturale – Italia

Reto por Europa – Spania

Stowarzyszenie Nowatorski Osrodek Rozwoju Artystycznego NORA – Polonia