• -
  • Slănic Moldova, Romania
  • 54+ participanti
  • Finalizat

Proiectul Safe Link a pornit de la expunerea tinerilor în mediul online fără a ști metode și măsuri prin care să utilizez rețelele de socializare în mod conștient, responsabil și sigur. De asemenea, proiectul s-a născut din nevoia de follow up a proiectului Connect Yourself, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Activă, alături de o parte dintre organizațiile partenere, în anul 2014, a cărui activitate principală a fost un schimb de tineri.

Acesta a răspuns la o serie de probleme și nevoi identificate din două perspective diferite: responsabilitatea socială și siguranța pe Internet a tinerilor și utilizarea eficientă a Internetului (dezvoltarea competențelor digitale ale tinerilor), urmărind educarea dimensiunii virtuale a tinerilor și prmovarea responsabilității sociale în rândul acestora.

Activitatea principală a proiectului Safe Link a fost un schimb de tineri ținut în perioada 28 iulie 2016 – 09 august 2016, în Slănic Moldova, România. În cadrul proiectului au participat 45 de tineri și nouă lideri de grup din opt țări: România, Grecia, Malta, Spania, Italia, Macedonia, Polonia, Turcia.

Obiectivele proiectului au fost:

  • Promovarea cetățeniei europene responsabile și active, precum și a conceptului de responsabilitate socială pe Internet
  • Promovarea și identificarea de măsuri pertinente pentru asigurarea securității personale, profesionale și sociale pe Internet în rândul participanților
  • Dezvoltarea creativității și competențelor digitale ale participanților
  • Dezvoltrea unor instrumente vizuale de promovare a responsabilității sociale și siguranței în mediul online.

În timpul sesiunilor de lucru s-au folosit metode de educație nonformală, pentru a valorifica cunoștințele și abilitățile tinerilor participanți, pentru a facilita contextul nonformal necesar dezvoltării personale, profesionale și sociale a acestora. Printre metodele de folosite se numără: metode de reflecție și evaluare (feedback, debriefing), animație socio educativă (jocuri de cunoaștere, ice breakere, energizere, treasure hunt), simulări și jocuri de rol, metoda de Open Space, reprezentare grafică, photovoice, video voice.

În urma schimbului de tineri s-au realizat:

  • O broșură a proiectului ce conține informații relevante despre conceptul de responsabilitate socială pe internet, ce sunt amenințările cibernetice și măsuri de protecție împotriva acestora
  • Cinci afișe, 40 fotografii și șase filmulețe de promovare a responsabilității sociale pe Internet și/sau informare cu privire la importanța protecției și siguranței pe Internet împotriva amenințărilor virtuale.

Proiectul Safe Link a fost finanțat prin programul Erasmus+, programul Uniunii Europene dedicat tinerilor, acțiune cheie 1, și a fost implementat în perioada 14 martie 2015 – 14 noiembrie 2016. Partenerii proiectului au fost:

Hellenic Youth Participation – Grecia

Terra Di Mezzo TDM 2000 Malta – Malta

NORA – Polonia

Mine Vaganti NGO – Italia

Asociacion Juvenil Intercambia – Spania

European Link Center ELC – Macedonia