triangle
shape
dots

SWIPE SMART & (RE)ACT

  • date10 Mar 2025
  • peopleEFCIVIC_EM2024_02
  • mapJudețul Bacău

Smart Swipe & (re)act” este o inițiativă ce urmărește să crească numărul de oportunități de învățare în domeniul educației media pentru copiii și tinerii din mediul rural din județul Bacău.

Prin acest proiect ne propunem să îi sprijinim pe tinerii din comunele Berești-Tazlău, Lipova și Pârjol – comune ce în anul 2025 poartă titlul de Sat European de Tineret – să devină consumatori informați de media și să folosească într-un mod responsabil instrumentele digitale. Proiectul se desfășoară în perioada martie – septembrie 2025.

 

De ce acest proiect?

În mediul rural, mulți copii și tineri se confruntă cu un acces limitat la programe de educație media, devenind astfel mai vulnerabili la dezinformare și cyberbullying. Totodată, tinerii voluntari din Berești-Tazlău, Lipova și Pârjol au nevoie de abilități specifice pentru a planifica și desfășura campanii de alfabetizare media a tinerilor din comunele lor – cu focus pe combaterea știrilor false, a dezinformării și discursului instigator la ură – în contextul implementării titlului de Sat European de Tineret 2025 de către aceștia.

 

Activități principale:

  • Bootcamp-ul SWIPE SMART & (RE)ACT – un curs intensiv pentru 18 tineri voluntari din rural, care vor învăța cum să folosească rețelele sociale, cum să construiască mesaje convingătoare și cum să dezvolte campanii locale de alfabetizare media.
  • Un program de mentorat în domeniul educației media pentru tinerii voluntari din grupurile de inițiativă din Berești-Tazlău, Lipova și Pârjol.
  • Seria de ateliere „Swipe Smart” – 15 ateliere interactive (câte 5 în fiecare dintre cele 3 comune), care vor aborda subiecte precum gândire critică și fakenews (aprilie 2025), cyberbullying, drepturi și siguranța pe rețelele sociale (mai 2025), starea de bine online și relații virtuale sănătoase (iunie 2025), trenduri online și impactul lor asupra tinerilor (iulie 2025) și hate speech, extremism și radicalizarea tinerilor în mediul virtual (august 2025).
  • Campanii locale de promovare a educației media – planificate și implementate de tinerii voluntari cu sprijinul experților ADA, pentru a inspira comunitățile să devină mai conștiente de rolul pe care media și mediul online îl au în viața fiecăruia.

 

Beneficiari:

  • Minimum 225 de copii și tineri (cu vârste cuprinse între 13 și 20 de ani) din comunele Berești-Tazlău, Lipova și Pârjol din județul Bacău.
  • 18 tineri voluntari dornici să-și dezvolte competențele de implicare civică și alfabetizare media din grupurile de inițiativă implicate în implementarea titlului de Sat European de Tineret 2025.

 

Proiectul „SWIPE SMART & RE-ACT” este derulat de Asociația pentru Dezvoltare Activă și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

 

Pentru mai multe informații despre proiect și despre cum vă puteți implica, vă rugăm să ne contactați:

Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA)

Tel.: 0752 319 433 | E-mail: dezvoltare.activa@gmail.com

 

Despre Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA)

Înființată în 2012, ADA urmărește inițierea, promovarea și implementarea unor măsuri de dezvoltare activă și durabilă a calității vieții, pentru consolidarea unei societăți responsabile și active sub aspect cultural, educațional, social și ecologic. Cu peste zece ani de experiență în dezvoltare comunitară și promovarea participării tinerilor, ADA crede în puterea tinerilor de a modela viitorul prin participare și colaborare. Astfel, ADA a sprijinit mii de tineri din România să participe în proiecte de educație nonformală și să se implice activ în luarea deciziilor ce îi privesc în mod direct.

 

Despre programul Efectiv Civic

Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Inițiativa are ca focus:

  • creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural
  • dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanțate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte

Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.

Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Despre RAF – Romanian American Foundation

Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.

 

 

 

 

dots

Proiectele ada

Alte proiecte ale Asociației pentru Dezvoltare Activa

arrow arrow
lines

HAI SĂ DISCUTĂM!

Lasă-ne un mesaj

Vrei să fii parte din asociația noastră sau vrei să discutam despre un proiect care implică tinerii?